Stoeien met Dingbats en Gimp

ArticleCategory:

Graphics

AuthorImage:

[Katja Socher]

TranslationInfo:

original in en Katja Socher

en to nl Christ Verschuuren

AboutTheAuthor:

Katja is de Duitse redacteur van LinuxFocus. Ze houdt van Tux, film & fotografie en de zee. Je kunt haar homepage hier vinden.

Abstract:

In dit artikel zal ik enkele voorbeelden geven hoe je eenvoudig leuke afbeeldingen kunt maken met gebruik van dingbats en Gimp. De voor dit artikel gebruikte Gimp versie is Gimp-1.2.2.

Bij de vertaling is gebruik gemaakt van een nederlandstalige versie van Gimp 1.2.3. De verwijzingen naar menukeuzes zijn gebaseerd op deze versie, deze kunnen mogelijk afwijken van Gimp 1.2.2.

ArticleIllustration:

[tux met zonnebloemen]

ArticleBody:

Wat zijn Dingbats?

Waarschijnlijk ben je de dinggbats al eens tegen gekomen bij het gebruik van het tekst gereedschap in Gimp. Dingbats zijn lettertypen. Toen je de verschillende lettertypes uitprobeerde, ben je waarschijnlijk lettertypes tegen gekomen als bijv. dingbats, davysdingbats of davysotherdingbats die geen normale letters waren maar meer een soort kleine schetsen van bloemen, een piano, dieren, enz. Misschien heb je je afgevraagd wat je er mee kon doen. Maar meestal als je het tekst gereedschap gebruikt, wil je gewoon tekst invoegen en later als je op zoek gaat naar leuke gadgets ben je ze al vergeten. Hoe ze toch nog maar even in gedachten. Ze kunnen je echt helpen om erg leuk uitziende afbeeldingen te maken in een korte tijd en je hoeft er geen getalenteerde tekenaar voor te zijn.

Waar kan ik ze vinden?

In dit artikel maak ik voornamelijk gebruik van dingbats die zijn begrepen in het sharefonts package (davysdingbats, davysotherdingbats..) omdat ik denk dat velen van jullie deze al geinstalleerd hebben op je computer maar ik zal je ook een aantal voorbeelden van andere dingbats laten zien ik interessant vindt. Er zijn welke ladingen coole en opwindende dingbats die je zou willen installeren.
Je kunt het sharefonts package downloaden van http://ibiblio.org/pub/Linux/X11/fonts/ en je vindt een collectie andere dingbats op http://www.fontguy.com.
Lees André Pascual's artikel over Gratis lettertypen, TrueType en patronen met de Gimp om te zien hoe je ze kunt installeren.

Hoe kan ik ze gebruiken?

[DynamicText]

Natuurlijk kun je het normale tekstgereedschap gebruiken, maar er is ook een speeciaal hulpmiddel, genaamd GDyntext dat hier de voorkeur heeft. Je vindt GDyntext als je rechts klikt op een afbeelding
Filteren --> Renderen --> Dynamische Tekst..
Bij het gebruik zie je een voorbeeld van de iconen en je kunt diegene die je wilt gebruiken selecteren met de muis (op dezelfde manier waarop je tekst kopieert & en plakt) of als je de bijbehorende letter weet kun je ze direct typen in het tekstvak.
De standaard instellingen van het gereedschap laat de letters al zien als kleine letters en als hoofdletters. Maar soms zijn er nog meer iconen beschikbaar als bijv. gebruik maakt van speciale karakters.
Een andere manier om iconen in te voeren (en degene die ik prefereer als ik op zoek ben naar nieuwe iconen) is gebruik maken van het Tekenkaartvenster dat je krijgt als je op de meest rechtse knop klikt in de bovenste balk van het GDyntext venster. In het Tekenkaartvenster zie ja alle beschikbare karakters van een lettertype en deze kun je vervolgens invoegen in je afbeelding. Linksonder is een veld waarin je kunt zien wat het bijbehorende teken is.
Met GDyntext kun je ook de grootte van het icoon aanpassen en deze laat veel grotere iconen toe dan in het tekstgereedschap. Je kunt daarom GDyntext ook gebruiken als je tekst nodig hebt met een uitzonderlijke lettergrootte.
Je kunt ook de kleur van je dingbats instellen, als ze laten draaien of bepalen wat de plaats in de afbeelding moet zijn. In het begin is de kleur hetzelfde als de voorgrondkleur in het hoofdvenster van Gimp maar als je deze verandert beinvloedt dat de kleur niet en je kunt ook een kleur kiezen in het GDyntext venster zelf.
Het enige nadeel van dit gereedschap - ten minste op mijn computer (Ik gebruik Gimp1.2.2 op Mandrake8.0) - is dat het soms Gimp vast laat lopen als ik die enorme hoeveelheid speciale lettertypes heb geladen.

Wat kan ik er mee doen?

Waarschijnlijk heb je inmiddels al eens naar de dingbats gekeken. Natuurlijk zijn er een aantal iconen, zoals bijv. de grote piano, die je zonder enige aanpassing kunt gebruiken:

[grand piano] [pandas] [dolphin] [penguins]


grandpiano = davysotherdingbats: karakter D, dolphin = critters van darrian: karakter v, pinguin = critters van darrian: karakter u

en voor andere, zoals bijv. de roos wil je kleuren toevoegen:

[rose] [violins] [easter] [smurf]



roos = davysdingbats: karakter k, violen = davysotherdingbats: karakter 5, paashaas = critters van darrian: karakter Q, smurf = Smurf: karakter c

Maar misschien ben je er nog niet van overtuigd dat je hiermee eenvoudig leuk uitziende afbeeldingen kunt maken. Het is echt erg eenvouding! Al met een paar simpele muisklikken kun je leuke kleine afbeeldingen maken:

Gebruik van kleurverloop (Gradient)

[Gradient Button]

Vaak ziet een icoon er al erg goed uit als je het opvult met een kleurverloop of als je een kleurverloop gebruikt als achtergrond.
Een kleurverloop gebruiken is erg eenvoudig met Gimp. Voor een kleurverloop met slechts twee kleuren kies je de kleuren voor de achtergrond en de voorgrond. Dubbelklik dan op de kleurverloop knop (in het hoofdvenster, zie de schermafbeelding rechts). De keuze bij Verloop moet zijn: VG naar AG (RGB). Trek nu een lijn met de muis van links naar rechts over de afbeelding en het beeld wordt opgevuld met het kleurverloop. De keuzemogelijkheden van het venster "kleurverloop" bepalen hoe de kleuren in het kleurverloop overlopen (bijv. lineair). Door te varieren met de richting en de lengte van de lijn die je trekt met de muis,kun je ook het resultaat van het kleurverloop in je afbeelding beinvloeden. Natuurlijk kun je ook kleurverloop met meer dan twee kleuren hebben. Klik daarvoor op Bestand (in het hoofdscherm van Gimp) --> Dialogen --> Verlopen en je ziet een grote selectie kleurverlopen. Als je er een wilt gebruiken, klik je er op om het te selecteren. Ga dan terug naar de kleurverloop knop in het hoofdscherm en dubbelklik hierop. De verloop keuze is nu "Aangepast verloop". Trek nu als voorheen een lijn over de afbeelding om deze te vullen met het kleurverloop.

Je eigen kleurverloop maken

Je kunt natuurlijk ook je eigen kleurverloop ontwerpen. Daarvoor klik op je opnieuw op Bestand --> Dialogen --> Verlopen en kies een verloop dat het dischts in de buurt komt van datgene dat je wil ontwerpen. Klik dan op "Bewerken". In het nieuwe venster dat dan opent klik je op "Kopieer Verloop" en geeft het een nieuwe naam. Je vindt het nu terug in de lijst Verlopen, maar het is nog steeds identiek aan het orgineel. We gaan het nu bewerken. Blijf in het venster "Verloopeditor". Onderaan het venster zie je een brede band met de kleuren van het verloop. Daaronder is een regel met een aantal driehoekjes. Het gebied tussen twee driehoekjes is een segment en je moet altijd segment voor segement bewerken. Om een segment groter te maken verschuif je de driehoekjes naar de gewenste positie. De kleuren van het donkergrijze gebied kunnen gewijzigd worden. Klik met de rechtermuisknop in het gebied en houdt de muis ingedrukt. Je kunt nu verschillende opties kiezen, zoals: "Kleur van linkereindpunt" en "Kleur van rechtereindpunt". Als je er naar toe gaat met de muis krijg je een kleurencirkel en kun je een nieuwe kleur kiezen. Het eindpunt van een segment moet dezelfde kleur hebben als het beginpunt van het aansluitende segment als je een egaal kleurverloop wilt hebben. Uiteraard is dit niet het geval als je scherpe kleurwijzigingen wilt hebben. Door te klikken op "Mengfunctie voor segment" kun je aangeven of het verloop lineair moet zijn of in een cirkel, etc. Door te klikken op "Splits segment op middelpunt" kun je een segment opdelen in kleinere delen.

Laten we nu eens naar wat leuke plaatjes met kleurverloop kijken:


[trompet]


De trompet is van davysotherdingbats, karakter r. Ik heb een kleurverloop van geel naar oranje gegeven. (Zorg ervoor dat de trompet is geselecteerd, omdat anders de gehele afbeelding wordt opgevuld met het kleurverloop.)

[rabbitonhat]


Het konijn uit de hoed is van lettertype critters door darrian, karakter b, en ik heb het een grijze kleur gegeven. Op een nieuwe laag heb ik een kleurverloop van paars en grijs gekozen (grijs=voorgrond kleur en paars=achtergrond kleur. In het midden van de afbeelding heb ik een diagonale lijn getrokken van een hoger naar een lager punt met de lengte van het paarse gebied.

[sunflower]


De zonnebloem bestaat uit twee iconen, allebei van davysdingbats, karakters j en e. Ik heb de steel een groene kleur gegeven. Voor de bloem zelf heb ik een kleurverloop gebruikt van geel en oranje.



In de volgende afbeelding heb ik een zelfontworpen kleurverloop gebruikt:

[comeandjointhefun]


Eerst heb ik de cirkelvormige tekst gemaakt. Daarvoor ga je naar het hoofdscherm en klik je op Xtns (rechts van Bestand) --> Script Fu --> Logo's --> Tekstcircel. Hier type je de tekst "Come and join the fun" maar gebruik een spatie als eerste teken. Anders worden het eerste en laatste woord aan elkaar geschreven. Ik koos een radius van 80, een beginhoek van 0 en een vulhoek van 360. De lettergrootte heb ik ingesteld op 25 en ik heb het lettertype Jayne Print gekozen. De tekst kleur is de voorgrond kleur van het menu. Je krijgt nu een nieuwe afbeelding. Verwijder de achtergrond, maak een nieuwe laag aan en plak de pinguins daarin. De pinguins zijn van lettertype critters door darrian, karakter I. Maak dan weer een nieuwe laag aan, breng deze naar de achtergrond en vul deze op met het zelfontworpen kleurverloop.

Kan een button ook?

[buttonwithmouseandco]


Kies voor licht en donker blauw als voorgrond en achtergrond kleuren. Open dan een nieuwe afbeelding met een witte achtergrond. In een nieuwe laag selecteer je een grote cirkelmet het selectie gereedschap en vul deze op met het blauwe kleurverloop door met de muis een lijn te trekken van links naar rechts. Kopieer deze laag en maak de cirkel in de nieuwe laag iets kleiner. Vul deze cirkel opnieuw met het kleurverloop, maar trek de lijn deze keer van rechts naar links. Maak dan een derde laag aan en plaats deze op de voorgaande twee lagen. Plak dan de cirkel uit de tweede laag in de nieuwe laag, maak deze weer wat kleiner en vul deze opnieuw met het kleurverloop, deze keer door de lijn weer van links naar rechts te trekken. Leg er nu weer een nieuwe laag bovenop en plak daarin het icoon met de muis en de bloemen (van lettertype critters door darrian, karakter A). Klik dan rechts in de afbeelding en kies: Script Fu --> Schaduw --> Drop-Schaduw.

Script-Fu

Script Fu's zijn scripts waarmee je een effect in een keer kunt verkrijgen waarvoor je anders meerdere stappen nodig zou hebben. Je kunt de Script Fu's kiezen door met de rechtermuisknop te klikken in een afbeelding of door via het hoofdvenster de kiezen voor Xtns. Ter aanvulling moet worden gezegd dat je de rechtermuisknop in afbeelding moet gebruiken als je reeds gemaakte afbeeldingen wilt bewerken en dat je met de keuze Script-fu in menu Xtns een nieuwe afbeelding aanmaakt waarvan je het lettertype, de te gebruiken kleur en teksteigenschappen kunt bepalen.

Laten we weer eens naar wat afbeeldingen kijken:

[rosewithchrome]


Kies de roos uit davysdingbats, karakter k, en klik dan rechts op Script fu --> Alpha naar Logo--> Chroom.

[grandpianogradientbevel]


Kies de grote piano uit davysotherdingbats, karakter D. Gebruik grootte 140. Klik dan rechts in de afbeelding en kies Script-Fu --> Alpha naar Logo --> Verloop Afschuinen.

[catglossy]


Kies de kat uit davysotherdingbats, karakter 0 (zero), en klik dan rechts en kies Script-Fu --> Alpha naar Logo --> Glossy.


[pianoplaying]


Selecteer de grote piano uit davysotherdingbats, karakter D, de tweede (rechter) hand uit davysotherdingbats, karakter 2, (Kies het icoon van beide handen en verwijder de eerste (de linkerhand) en gebruik de rechterhand tweemaal) en tot slot het hoofd uit davysotherdingbats, karakter 3 en plaats ze zoals in de afbeelding. Plaats de handen horizontaal (door spiegelen) en verwijder de bovenste vingers. klik dan rechts op Script-Fu --> Alpha naar Logo --> Met textuur.
Hiervoor gebruik je de volgende instellingen:
Randgrootte (pixel):20
Patroon: gebruik een hout patroon
Tegeltype v.mozaiek: Vierkanten
Achtergrond Kleur: white (Kleur: -1, Verzadiging:0, Waarde, Rood, Groen en Blauw = 1)
Begin Verloop: oranje: er is gebruik gemaakt van de kleur die als voorgrond kleur is gbruikt in Gimp, namelijk: Kleur=29, Verzadiging=0.73, Waarde=0.91, Rood=0.91, Groen=0.57, Blauw=0.25, HexTriplet:#ea933d
Einde Verloop: geel: Kleur: 43.76, Verzadiging: 0.77, Waarde: 0.92, Rood: 0.92, Groen: 0.73, Blauw: 0.21)

Enkele andere effecten toevoegen...

[happybirthday1]


De onderdelen zijn geplaatst zoals je kunt zien in de afbeelding. De dansers en de pianist komen uit davysdingbats, karakter L. Verwijder de vlag van het hoofd en geef ze de gewenste kleur, laat de handen wit. Voor de ogen gebruik je een grote borstel en teken je twee punten. De sterren zijn dezelfde (dingbats, karakter U) met een verschillende grootte. Plaats de ster op een eigen laag en vul met de gewenste kleur. Maak dan een nieuwe laag, kopieer & plak de ster, spiegel deze horizontaal en vul het op met een tweede kleur. De grote piano is van davysotherdingbats, karakter D. Het lettertype voor de tekst is amaze. Het piano klavier komt uit davysotherdingbats, karakter e. Op een laag onder het klavier heb ik de ruimte tussen de toetsen opgevuld met een witte kleur. De lagen zijn vervolgens samengevoegd. Je kunt dit doen door de ogen van de lagen in het lagenvenster, van de andere lagen dan die van het pianoklavier onzichtbaar te maken (door er op te klikken). Alleen het pianoklavier is nu zichtbaar. Klik rechts op de afbeelding Lagen --> Zichtbare samenvoegen en de piano is gereed. Klik met de rechtermuisknop en kies Filters --> Vervormingen --> IWarp. Maak gebruik van de vervormingen verplaatsen en uitdijen. Probeer de vervormingen uit op het klavier tot je tevreden bent. Maak de andere lagen weer zichtbaar, klik rechts en kies Lagen --> Zichtbare samenvoegen. Klik dan weer rechts en Script Fu --> Alpha naar Logo --> Op Verloop (met de standaardwaarden).


[penguinsframe]


Neem een lege afbeelding en klik rechts en ScriptFu --> Decor--> Lijst toevoegen (standaardwaarden). Klik dan weer rechts in de afbeelding en ScriptFu --> Alpha naar Logo --> Glossy. Tot slot heb ik de pinguingroep toegevoegd uit critters door darrian, karakter z.

[sunflowerswithcats]


Plak het piano klavier (davysotherdingbats, e) en vul de tussenliggende ruimte op met wit in een nieuwe laag en voeg de lagen samen zoals hierboven beschreven. Klik dan rechts op de laag met het piano klavier en Filters --> Vervormingen --> Draaien en knijpen. Hier kun je een golfbeweging "ontwerpen" waarlangs het piano klavier moet bewegen. Neem weer een nieuwe laag en plak hierin de twee katten (davysotherdingbats, 0), draai ze totdat ze in dezelfde positie staan als in het voorbeeld, kies een groene kleur en voeg te ogen toe. Maak weer een nieuwe laag en vul deze op met de zonnebloemen die je eerder gemaakt hebt op de wijze zoals in het voorbeeld. Als achtergrond maak je een kleurverloop met blauw en groen.

[meadow]


Vul een laag met zonnebloemen zoals in het vorige voorbeeld. Maak er dan een nieuwe laag onder en vul deze met zonnebloemen waarvan de bloem is gevuld met een rood kleurverloop. Maak er weer een nieuwe laag onder en vul deze met zonnebloemen met een paars kleurverloop en daarna nog een keer met zonnebloemen met een blauw kleurverloop. Vul het hart van de geel/oranje en de paarse bloemen met een geel kleurverloop in cirkelvorm. De zonnebloemen hebben de juiste vorm al, voeg daarom een nieuwe laag toe en vul de ruimte in het hart van de bloem op een cirkelvormig kleurverloop als hiervoor beschreven en je krijgt het juiste effect. Voor de blauwe en rode bloemen kun je het hart eenvoudig opvullen met een gele kleur (schilder over de voorgaande kleur heen). De achtergrond is opgevuld met een groen kleurverloop.

[flowermeadow]


Deze afbeelding is vergelijkbaar met de voorgaande. Gebruik daarom de voorgaande afbeelding en vervang de achtergrond met een patroon, waarbij je kiest voor een patroon met bladeren. Selecteer dan de laag met de blauwe zonnebloemen. Klik rechts op de afbeelding en Filters --> Projecteren --> Fractaltekenen (Vervormen en standaardinstellingen). Tot slot verwijderde ik enkele stelen die ik hinderlijk vond. En dat was alles!

Ik vermoed dat je al veel ideeen hebt om nog veel mooiere afbeeldingen te maken dan ik .
Ik wens ja daar veel plezier mee! :-)

Referenties