"Linux Gazette...making Linux just a little more fun!"

 The Mailbag!

Write the Gazette at gazette@linuxgazette.net


Help Wanted -- Article Ideas

Answers to these questions should be sent directly to the e-mail address of the inquirer with or without a copy to gazette@linuxgazette.net. Answers that are copied to LG will be printed in the next issue in the Tips column.

 Date: Thu, 27 May 1999 12:33:42 -0230 (NDT)
From: Neil Zanella
Subject: call for article: wireless ethernet

It would be nice if someone wrote an article on wireless ethernet on Linux (eg. WaveLAN). I think it would make a good article.

 Date: Sat, 05 Jun 1999 16:06:20 +0000
From: Jeffrey Bell (jfbell@earthlink.net)
Subject: Article idea I don't know if this has already been done but how about an article about setting up a network printer between to GNU/Linux boxes. -- Jeffrey A. Bell

 Date: Fri, 4 Jun 1999 10:27:30 -0700 (PDT)

From: Kenneth Scharf (scharkalvin@yahoo.com)
Subject: How to format floppies with an LS120

I have installed an LS120 IDE drive in my linux machine and it works fine. I compiled the kernel with ide-floppy support for this. There is only one thing missing, a utility that will format floppies in the LS120 drive. Once I get this I can rip out the 'real' floppy disk drive and grap it's interrupt for a second lan card. Any Ideas here?

 Date: Wed, 9 Jun 1999 11:55:19 -0600
From: Terry Singleton (terry@dynavar.com)
Subject: gazette

Is the gazette not searchable? I am trying to find out if linux supports multilink PPP? with the built in pptd or a custom one?

Terry Singleton, Network Engineer
Dynavar Networking

(In response to the many letters we have received on searching: there is a link to a new LG search engine on The Front Page. --Editor.)

 Date: Sun, 20 Jun 1999 15:57:36 GMT
From: d@fnmail.com (daniel)
Subject: suggestions and comments

Hi. read your "Getting started with Linux" and as it says it gives a brief introduction to Linux. I've just started with linux, slakware, and comming from windows there are some problems that are hard to figure out for yourself. First of all it's this thing with devices. It took me two hours to get my cd-rom to work. it's simple, but if you don't know how to mount your cd or you don't know what a mounted hd/cd etc. is then it's quite tricky. And very often you need your cd. Then it took me about three more hours to connect to internet. This was also quite tricky comparing to just use the dial-up networking in windows. Since much information about linux can be found on the internet it's not good if you can't connect to it. I don't need this information, but I think these two things are stuff you should put in your article, espescially how to connect to an internet provider so you can serch for information on the web. daniel, d@fnmail.com

 Date: Fri, 4 Jun 1999 14:53:27 -0500
From: Tom Wyrick (twyrick@paulo.com)
Subject: RedHat Linux 6.0 on a Tecra 8000

I recently attempted to install RedHat Linux 6.0 on a Toshiba Tecra 8000 notebook computer, and ran into a couple of problems. The first time I installed it, everything appeared to be working properly, except the keyboard keys were too "touchy". Many times, it would act like the keys were sticking and print a character twice when it was pressed once. (I've seen a couple other references to this issue on Usenet, but no solutions were posted.)

After I used Linux for several days on the notebook, I encountered a situation where it didn't unlock the hard drive for read/write usage after it finished performing a disk check with fsck, and subsequent reboots failed due to the file system being stuck in "read only" mode.

At this point, I decided to reformat and do another install from scratch. This time around, the only changes I made were #1, not to put the system in runlevel 5 so it started in X immediately upon boot-up, and #2, enabled the apmd service for advanced power management. When this install completed, I had problems right away where Linux would boot - and then I wouldn't be able to type on the keyboard at all. (Every so often, I was able to get control of the keyboard back - but only after multiple reboots by hitting the power button on the notebook.)

Has anyone else out there had any luck running Linux on a Tecra 8000? Thanks, Tom.

From: "box2.tin.it" (toblett@tin.it)
Subject: Extrenal ISDN adapters Date: Sat, 5 Jun 1999 21:44:36 +0200

Is it possible to get ISDN adapters to work under Linux though they are = not supportet by the manufacturer on gessing there details?


 Date: Sat, 5 Jun 1999 23:43:34 -0400
From: "Jay Bramble" (shipkiller@earthlink.net)
Subject: IPChaining and Firewall rules

I have a small home network with 5 systems. I use Linux as my proxy/firewall/dial-upon demand internet server and fileserver. Before I upgraded to RH6 I could go to any site on the Web. Now with RH6 I cannot get to some sites. ie: www.hotmail.com, www.outpost.com and www.iomega.com to name a few. I can get to them from my Linux box but not from the network. It sends the request and I see some data return but then everything stops. Here is my rc.firewall file:

# In rc.d make a script called rc.firewall. Make it mod 700.
# Makes it read/write/execute by owner(root)
# chmod 700 rc.firewall

#rc.firewall - Initial SIMPLE IP Masquerade test for 2.2.3 kernels
#enable dynamic IP address
echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_dynaddr

/ipchains -M -S 7200 10 60

#Home Area Network
ipchains -P forward DENY
ipchains -A forward -s -j MASQ
ipchains -A forward -s -j MASQ
ipchains -A forward -s -j MASQ
ipchains -A forward -s -j MASQ
ipchains -A forward -s -j MASQ

It looks like those sites don't like how my proxy/firewall is setup. This only happened when I upgraded to RH6 and the 2.2 series of kernels.

Any Ideas?????????

 Date: Mon, 07 Jun 1999 18:43:21 -0400
From: "Edward G. Prentice" (egp@egp.net)
Subject: NFS boot RH6.0 Alpha?

I have a few old Alpha (UDB Multia) systems. All but one have no disks. I'm hoping to figure out how to NFS boot one of them to become a diskless firewall box. I noticed while configuring the kernel that there is an option for NFS mount of the root, so I suspect all the software pieces are there - just a small matter of configuring the server to listen for NFS requests. The primary question I have, is: does anyone know if it is possible (through the SRM or ARC consoles) to boot directly from the net, or do I have to boot a floppy first that then boots from the net? I think there's also a way to put milo into flash memory so I don't need the floppy for milo, but I don't know how to tell milo to see the ethernet device. If I can't do it directly, how do I do it indirectly? - it sure would be nice to have one (or more) diskless alphas. On a somewhat related topic - is there any problem with adding a PCI NIC card to the Multia to get a second ethernet device for my firewall effort? Thanks in advance. /egp

 Date: Thu, 10 Jun 1999 03:34:53 -0400
From: zak (zak@acadia.net)
Subject: KODAK Picture Disk & gimp

Hi, again. I've started saving my photos with a KODAK Picture Disk when I have them developed. When I was using Windows this was no problem, but now that I'm using Linux there is. KODAK does not support Linux with the software that comes with their disks. When I save my images to my HD using MCOPY, the images are upside down, but not reversed edge-wise. I've tried using gimp to turn them 'right-side-up', and have managed to do just about everything else with those images using gimp *but* that. (I fully admit I have no knowledge about image manipulation, and really only want to know enough to accomplish this one thing.) Can someone please tell me how to do this with gimp? I'm using RH 5.1. Thanks in advance for any help you can give me.

 Date: Thu, 10 Jun 1999 17:47:07 +0200
From: khreis (septcs@cybercable.tm.fr)
Subject: Linux as Xterminal with SGI

I'd like to ask about a strange thing I am getting when I run an SGI application displayed on a Linux Xserver(PC )

The Linux Xserver is running with RedHat 5.2 as following:

  Driver      "accel"
    Device      "Trio32/Trio64"
    Monitor     "Standard VGA, 640x480 @ 60 Hz"
    Subsection "Display"
        Depth       32
        Modes       "640x480"
        ViewPort    0 0
        Virtual     800 600

If I open a tiff image (RGB 24bits) on the SGI it shows ok with all colors. It is also OK if I open the same image on the Linux server using XV or Gimp.

But if I display the image on the linux monitor while it is running on the SGI the colors are not matching at all. The image resolution is perfect but for the colors , the white is getting yellowish as if the green channel is missing or getting dimmer or I can say as the blue and red channel are swapped.

I used with a csh login on sgi:

setenv DISPLAY linux1:0
fm /var/tmp

On linux The fm window appears and I doubleclick on a tiff image:

a window open with the image of my cat ( white originally) with yellow dominance.

Today I am asking myself what is wrong and how should I repair. Can anybody help on this.

Thanks in advance

 Date: Fri, 11 Jun 1999 10:45:35 +0200
From: ANTONIO SORIA (mpenas@sego.es)
Subject: need help!!!

I have a problem and i hope linuxgazette can help me with it. I'm about to buy a Toshiba Satellite S4030CDS which comes with the Trident Cyber 9525 video card. I've seen in the Xfree86 docs that it supports Trident cyber 9520. Can i use this driver for the 9525? Please, if you know the answer or know somebody who can help me let me know.

Thanks very much for reading my message and for the great gazzette!!

 Date: Fri, 11 Jun 1999 11:41:42 -0400
From: Kedric Bartsch (root@
Subject: vertical scroll bars and fvwm95

I have been using fvwm95 on RH5.2. All the xterms have scrollbars on the left side of their window. I recently installed SuSE6.1 and found that the xterm windows in fvwm95 have no vertical scroll bars at all. This makes it tough to look back through a screen's previous display. I tried the "Scroll module" in the fvwm95 configuration menue but it scrolls the window itself rather than the screen display history. I know the previous lines are there because past display lines appear when I resize the window vertically.

My question is how to I add vertical scroll bars to the xterm displays?

Kedric C. Bartsch

 Date: Sat, 12 Jun 1999 17:24:13 +0100
From: "Jolt-Freak" (stephen@ph01480.freeserve.co.uk)
Subject: X won't start

I Have Reacently Installed LINUX on an old 486DX2/66 that I bought for that specific purpose. I can boot up an login into root but when i issue the command the command startx to get X to star this is what i get:

(This message came with MIME-escapes embedded. I'm not sure which numbers were typed and which are MIME codes. --Ed.)
execve failed for /ect/X11/X (errno 2)
and then 6
_X11TransSocketUNIXConnect: Can't Connect: errno =3D 2
Giving up
and Finally I wonderered if anyone could help a LINUX newbie

(Only playing with the prompt)

 Date: Mon, 14 Jun 1999 13:04:39 +0200
From: Izbaner (lizbaner@alfa.c-map.pl)
Subject: set_multmode {Error 0x04}

I have a problem with hard disk (Seagate 4.3MB). On the start appears the kernel message:

hda: set_multmode 0x51 {DriveStatus SeekComplete Error}
error 0x04 {DriveStatusError}

It appears in all kernel's versions and distributions, which I have (SuSE 5.3, 6.0, 6.1; RedHat 5.1, 6.0; kernel from 2.0.34 to 2.2.9). After that I can work in text mode, but in X Window some applications hang up the system (no key work, no actions, no way to exit or shutdown the system...).

Help me, please!!!

Lucas z Izbanerowic

 Date: Mon, 14 Jun 1999 14:12:04 +0200
From: rakeshm@za.ibm.com
Subject: FAT32 and Linux

Hi everyone...

I just got a new PC and it came with Win 98 (and FAT32) pre-installed. I also recently read an article saying that Linux does not get along with FAT32. =&gr; LILO can;t be loaded on FAT32. Is this correct ?

I plan on installing Red Hat Linux 6.0 on a seperate slave drive, and having a dual boot. I need to keep my Win98 as well as everyone in the family uses it, and likes Games. Has anyone had any problems with Win98 and Linux ? Is there anything that I have to watch out for ?

Rakesh Mistry

 Date: Tue, 15 Jun 1999 07:51:20 +0800
From: Haji Mokhtar Stork (znur@pl.jaring.my)
Subject: Installation of REDHAT with Win98

By now you would have become the fifth person I have tried to contact over the above mentioned subject. The closest I got was to a detailed description on how to partition and install Dos/Win95/OS-2, but when I tried contacting the person through his e-mail, apparently it no longer exists. So I am back to square one.

I have purchased REDHAT 6.0 at a local Linux fair. Unfortunately I go not get them to partition and install it on my computer for free as I was leaving for China the next day. Now I am trying to do so with great hardship. The material I have downloaded from Linuz.com and metalab.unc.edu etc does not serve my needs, so I need your expertise in detail on how to go about it.

I have formatted my HardDisk 4.5GB.
It has a DOS 6.2 pre-partition of26%
The Extended partition is 74%
Logical Drives E: and F: are each 37%
Drive E: has Win98. F: is for Linux.
I have a second slave Hard Disk as D:

Problem arise when I boot REDHAT 6.0, its an auto generated process which guides me through. First question: SCSI [select: No/Yes?Back]. When selecting Yes, a selection is provided but on choosing and going to auto verification, all proposals are rejected because my system has an Adaptec AVA-1502 SCSI Host Adaptor. I can't go any further!

First, I have gone about the right partitioning?

I can't read the README file on my REDHAT CD Rom because I cannot get it started.

Please kindly assist me. Thank you.

Haji Mokhtar Stork

 Date: Tue, 15 Jun 1999 03:20:09 PDT
From: Marek fastcom (mfastcom@hotmail.com)
Subject: LINUX Ghostscripts *.DWG into *.EPS

Are there any LINUX scripts (Ghostscripts) available for converting *.DWG into *.EPS alternatively JPG, TIF,etc.


 Date: Wed, 16 Jun 1999 07:14:20 -0700 (PDT)
From: "Allen D. Tate" (computermantate@yahoo.com)
Subject: Dell Optiplex GX1 and the PS/2 Mouse

I have a Dell OptiPlex GX1, Pentium II w/64 MB RAM and I'm trying to get XWindow up and running but when I run startx, I get no response from the mouse. Has anyone ran into a similar problem? If so how did you fix it? I tried changing the mouse settings in the X86Config file but it didn't seem to help. Any comments or suggestions will be greatly appreciated.

Allen Tate
Evansville, Indiana

Hello to all in the linux community, I would like to ask anyone who might have some idea on how to mount a cdrom in linux, when I go into the /mnt directory and type mount cdrom the response I get is something like Linux does not recognise hdc as a block device. I am running linux 6.0 and I have no idea what manufacturer or driver my cdrom drive is, can anyone help ???


 Date: Sat, 19 Jun 1999 23:41:38 +0200
From: Thomas H (thomas@snt.nu)
Subject: Cable modem problems + graphical ftp client


I am a new GNU/Linux user (coming from the OS/2 world). I find the Linux programs powerful, although it often is quite frustrating to learn to use all of them.

It's a shame to say, but I write this from a Windoze machine. The reason is that my cable modem provider (Telia in Sweden) pops out my connection in 175 seconds when using dhclient under SuSE Linux 6.0. Anyone got a solution?

Another question I would be very grateful to have an answer to regards FTP. Which good FTP-programs for X do you recommend? I need one that supports the PASV (passive) mode. I also would like to have a program that can sync files between my /home/thomas and my ftp server. I have heard about "rsync" but don't know anything about it.

Thanks for any help!

 Date: Sun, 20 Jun 1999 00:17:25 -0700
From: Ricky Deitemeyer (ricky@mediabase.premrad.com)
Subject: FAT Compatibility

At work I have a Linux (Redhat 6.0) workstation and at home I have a WinnNT machine. What are some good utils that I could use to write to a disk with a FAT fs under Linux? (I'm assuming that this would be easier than trying to get NT to read ext2...)

 Date: Mon, 21 Jun 1999 12:52:38 +0100
From: Network Management (Netman@fastnet-systems.com)
Subject: Netflex3 cards on RedHat 5.2

I am a new user to Linux and am running a Compaq Deskpro (for my sins). I have seen several mails about using the integrated Netflex3 cards but have not seen any replies which mean anything to me. Can someone please send me instructions on how to find and install a driver for this card.

Thanks in advance for anyone who can help.

 Date: Mon, 21 Jun 1999 17:45:17 +0200
From: Horacio Antunez (hantunez@ippt.gov.pl)
Subject: Installation problems

While trying to install RedHat 6.0, after checking CDROM and Floppy disk I got the message

scsi : 0 hosts
scsi : detected total
Partition check
VFS: Cannot open device 08:21
Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 08:21

Dell Precision 610, P.III Xeon 500 MHz, 1GB RAM, NT 4.0
HD: 2x 9 GB SCSI
M.O. drive (also with SCSI controller)

The thing is that I had no problems on an identical machine except for: 256MB RAM, only 1 HD 9GB SCSI, no M.O. drive.

Is there any upper limit for RAM?

Does Linux support:

TIA for any help
Horacio Antunez

 Date: Mon, 21 Jun 1999 13:53:51 -0500
From: Gregory Buck (GBuck@sbsway.com)
Subject: Tseng Labs

Does Tseng Labs have an e-mail address I can get in touch with them through? I have been to their web site and e-mailed them at: 'financial@tseng.com' and 'prodsupp@tseng.com' (both addresses generate an "unknown e-mail address" type of error).

Thank you for your help.
Gregory Buck

 Date: Mon, 21 Jun 1999 17:00:48 -0600
From: Bryan Anderson (byran@sykes.com)
Subject: Compiling problems

I am currently running redhat 4.2 for SPARC on a SPARC IPC. I have been programming C and C++ for about four years now, but this problem has me stumped. I am trying to port a few apps over from i386 linux to Sparc linux. I downloaded the source files and untarred them just fine, but from then on the horrors begin. I have read the docs for each app and followed the instructions meticulously, and even tried some of my own homebrewed fixes to try and get the sources to run, but I still can not get anywhere. The problems seem to lie in not the source itself, but in the libs installed on my machine. I get tons of warnings and one error that seems to stand out. The error is transcribed as something like this:

/usr/include/time.h:58 -- Parse error for fd_func

The only other problem I have found is on perusal of the *.h files, I have found numerous references to header files in directories that don't EVEN EXIST!!! Is this a standard thing, or just on the SPARC port for linux? For example, I am looking inside my /usr/include/sys/time.h and find references to a linux/time.h, when there is not a linux directory anywhere!! Is this a standard? If it is, it seems that someone got a little sloppy in their porting. I have managed to fix this problem by going in and removing references to files that don't exist or redirecting them to files that do exist, but the error above has definitely stumped me. Does anyone have experience with this error and how it can be fixed? I don't have much experience in building my own header files, but when I did do it, I never saw that error. I would be much obliged to anyone who could provide some guidence in this issue.

 Date: Tue, 22 Jun 1999 01:17:20 +0200
From: "Bgsoft" (maximiliam@agarde.it)
Subject: Info sulla Red Hat!

Spett.le Direttoredel Linux Gazzette,

Mi chiamo Nino Brando, e dato che ho visto in edicola una promozione(se si può chiamarla così) della red hat di linux, contenente 4 CD.

Vengo al nocciolo, e possibile che ci sia il sistema operativo Linux? Anche perchè il prezzo non supera le £.25.000, e poi la Red Hat è un sistema operativo?

Chiedo scusa per la mia ignoranza ma è da poco che vorrei entrare nel mondo Linux, sarei lieto di una risposta ed anche di qualche consiglio.

La ringrazio,
distinti saluti
Nino Brando

(Can somebody who speaks Italian please help this person? He sent me an English version but I couldn't understand it either. :) I think he saw a Red Hat disk set and is wondering if it's the real Linux. --Ed.)

Date: Wed, 23 Jun 1999 23:20:31 PDT
From: junainah sarian (ainina76@hotmail.com)
Subject: Installing Linux in Windows 98

I've difficulties in installing the Linux. Can you help me in solving this matter?

 Date: Thu, 24 Jun 1999 14:50:21 +0300
From: vintze (vintze@libertatea.ro)
Subject: help me please!

I'm from Romania. I install linux in my PowerPC but i can't print. I have a 8600/200 Power Mac and a HP 4MV printer. Please HELP me. my e-mail addres is vintze@libertatea.ro

 Date: Fri, 25 Jun 1999 09:24:45 +1000
From: Zubin Henner (zubinh@one.net.au)
Subject: Help! Compatibility problems between linux and windows filesystems; StarOffice 5.1; Graphics settings

Hi Linuxsters, I am a current Win98 user trying to switch to Linux, but I have run into a few little problems!

Firstly, after successfully partitioning my HDD and installing Red Hat Linux 5.2, I wanted to reinstall Win98 as it was getting rather slow. So I mounted my (FAT32) C: drive in Linux (mount -t vfat /dev/hda1 /mnt/c:) and backed up my essential files onto the Linux partition.

After reinstalling Windows I copied the files back, only to discover that some seemed to be corrupted by the Linux filesystem. Some self-extracting programs like WinZip 7.0 and WinBoost 1.24 will not execute, giving errors like "Permission denied" or "This is not a Win32 application". This is not a drama as I can simply download these again, however many of my important compressed "zip" files containing Word documents are corrupt and some files cannot be extracted. What is the sitch? Can these files be "fixed"? Should I completely avoid mixing the two filesystems in future? Any help would be gratefully appreciated!

Another problem I had was installing StarOffice 5.1 Personal Edition for Linux - it freezes on page 2 of setup where it asks for the registration key number. I downloaded the program from download.com and therefore don't have a number. Even if I did it would be no use as the program freezes anyway. Also I have since realised that it is probably because I only have 15MB RAM (1MB for built-in video card) and not the minimum requirement of 32MB (duh!). Which poses the question, "Why does MS Office happily run on my system with the flaw-ridden inefficient Windows OS, while StarOffice won't?" Please excuse me, I am only new to Linux! I plan to upgrade my RAM soon so hopefully this won't be a problem - just curious, you know?

I am also having problems getting the appropriate graphics settings happening on Linux. I have a Socket 7 M571 motherboard with a built-in 64-bit VGA chip. It is a 1 to 4MB chip and I have set it to 1MB (in BIOS) due to my pathetic RAM situation. In Windows I can easily go to 800x600 and 1024x768 with 16- and 24-bit colour. During Red Hat Linux 5.2 installation I selected "VGA16" video card and "Custom: Non-interlaced SVGA; 800x600@60Hz, 640x480@72Hz" monitor type. But it won't go above 640x480 resolution without going into virtual mode. The colour settings are also not right. What do I do?

And finally (!) every time I exit "X", I get an error message "FreeFont count is 2; should be 1; Fixing..." What does this mean and how do I fix it? (do I need to?)

I love the idea of leaving Windows behind but I can't while I have these problems! Could I ask that any responses be reasonably basic as I am totally new to Linux (or should I say "Linux is totally new to me!"). All help will be greatly appreciated! Thank you...


 Date: Sun, 27 Jun 1999 02:49:34 PDT
From: javafun@excite.com
Subject: linux in algeria

I would thank for your good job, i installed red hat linux 5.1 without much trouble except for xwindow my video card is sis 5597 i wonder if it's supported under linux.

friendly mimoune

 Date: Wed, 30 Jun 1999 12:48:10 +0100
From: "ian baker" (ian@pncl.co.uk)
Subject: Question!


I am growing to like the idea, philosophy behind Linux. I am a home user, reasonable non-technical, is this a good move? and what is the difference between Redhat and Suse. I hope I'm sending this to the right place and hope that you'll give me an answer.

Many thanks
Ian Baker (UK)

General Mail

 Date: Tue, 1 Jun 1999 18:15:14 -0400
From: "Pierre Abbat" (phma@oltronics.net)
Subject: Garbled HTML in Linux Gazette

I found a reliable way to crash KFM: look at the front page, follow the link to the current issue, then follow the front page link. A few people have reported KFM crashes. I ran Amaya to check the page for errors and found the following:

*** Errors in http://www.linuxgazette.com/ temp file: /home/phma/.amaya/1/www.linuxgazette.com
   line 53, char 51: Unknown attribute "NOSAVE"
   line 57, char 22: Unknown attribute "color-"#BB0000""
   line 107, char 73: Unknown tag </table<
   line 114, char 7: Tag <table> is not allowed here
[rest of error message not shown.]

Please fix them (I suspect the </table<, but it might be something else). phma

(These tags were related to the old search engine. I took them out and it works now with my KFM. Please let me know if you have any further problems. --Editor)

 Date: Wed, 16 Jun 1999 12:15:34 -0600
From: Coran Fisher (salyavin@verinet.com)
Subject: Setting up mail for a home network using exim

I was just reading the article "Setting up mail for a home network using exim" in issue 42 and I noticed one possible problem. In the suggested .forward file any mail that contains Emily in the To header will go to emi's mailbox, if someone was to send a message with several addresses in the To field one to jbloggs and one address had Emily in it (weather Emily be the Emily on the local network or some other Emily). If a person sent mail with only one To address and bcc'd or cc'd the rest that problem wouldn't exist but alas not all email is sent that way (at least to me). You could probably cut down on the possibility of this a bit by having it look for Emily's first and last name.


(A revised version of the article appears in this issue. --Ed.)

 Date: Sat, 19 Jun 1999 14:30:47 +1000 (EST)
From: corprint login <'corprint@mail.netspace.net.au'>
Subject: LG Issue 42 - email article

I was most impressed with the following article in Linux Gazette 42, June 1999: "Setting up mail for a home network using exim"

I followed Jan's suggestions on a RedHat 5.1 Linux system and it eventually worked. You may care to note the following comments and pass them on to the author (as no email address was offered).

  1. The "exim" package as supplied with RedHat Linux does not include "eximconfig". I pinched a copy from a Debian distribution using ar and tar. The configure file is too hard to setup without it.
  2. The perl script "outfilt" as published, fails on my system. The '@' character in the script should be '\@'.
  3. As I do not use a Smarthost for email, I found that taking out the reference to it in the ROUTERS CONFIGURATION section of the exim configure file, worked fine. (Note that Debian uses exim.conf whereas the RedHat version of exim uses the file 'configure').

I have seen many requests for interfacing MS Internet Mail (???) to Linux mail facilities on the Linux User Group discussion lists and this article is most timely.

Thank you for a great magazine.
Frank Drew

Published in Linux Gazette Issue 43, July 1999

PAGE ]  Next

This page written and maintained by the Editor of Linux Gazette, gazette@linuxgazette.net
Copyright © 1999 Specialized Systems Consultants, Inc.